Над 350 самодейци възродиха гергьовския обичай в Койнаре

На фестивала си дадоха среща любителски състави и изпълнители от 17 селища от региона

Песни, танци, сценични възстановки на народни обичаи, кръшни български хора - са запазената марка на Гергьовския фестивал в Койнаре, който има повече от 20-годишна предистория. След възобновяването му през 2004 г., той неотменно присъства в културния афиш на селището. Организира се от местното читалище „Хр. Ботев 1889” под патронажа на Община Червен бряг и е част от Националния културен календар.

Единайсетото издание на Фестивала се проведе на 2 май и на него си дадоха среща любителски състави и изпълнители от 17 селища от региона. Те бяха приветствани от председателя на читалището - Светла Макавеева и от кмета на селището-домакин - Данаил Тоновски. Специалните гости, дошли да споделят празника с койнарчени, бяха председателят на Общински съвет Червен бряг – инж. Георги Георгиев, Поля Кръстева – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Червен бряг и директорът на СОУ „Христо Смирненски“-Койнаре, Даниела Цоньовска.

На импровизираната сцена на площада в Койнаре пяха, танцуваха и пресъздаваха гергьовския обичай над 350 самодейци от общините Враца, Луковит, Хайредин, Козлодуй, Червен бряг, Криводол, Бяла Слатина и Кнежа. Независимо че Фестивалът нямаше състезателен характер, всички участници се представиха като на конкурс. За старанието и ентусиазма, самодейците бяха бурно аплодирани от публиката при всяко свое изпълнение. А росналият пролетен дъждец приеха като символ на благодат, спомняйки народното поверие, че по Гергьовден всяка капка дъжд носи жълтица. Така с християнска почит и уважение всички си пожелаха светлия празник да донесе в домовете ни здраве, благоденствие и берекет.