В Плевен се проведе Училище за деца, болни от Атопичен дерматит

Във Втора клинична база на УМБАЛ "Георги Странски" бе засадена цветна алея с 200 пролетни цветя

В Плевен се проведе пето поредно Училище за деца болни от Атопичен дерматит. Събитието е по инициативата на Клиника по кожни и венерически заболявания към „УМБАЛ Д-р Г. Странски” ЕАД – Плевен и бе открито от началника на клиниката проф. Димитър Господинов.

Атопичният дерматит /АД/ представлява хронична екземна болест, която се проявява с пристъпи на силен сърбеж и възпаление на кожата, редуващи се с периоди на ремисия, разказа доц. д-р Ивелина Йорданова от клиниката. Вероятно първият описан в историческата литература болен от АД е Октавиан Август (63 пр.хр.- 14 сл.хр). Кожата на пациентите е много суха и с повишена пропускливост за различни алергени. Атопичният Дерматит е най-често срещаната дерматоза в детската възраст в целия свят, засяга всички раси - болестност между 15 – 30 %. При възрастните АД пациенти болестността се изчислява средно на 10 %.

Причини за повишаване на болестността и заболеваемостта от АД са генетичната предразположеност, географски фактори и фактори на околната среда, сред които изключително влияние има урбанизацията и индустриализацията, по-високият стандарт на живот и по-високата социалната принадлежност в съвременните общества /наличието на централно парно отопление, използването на все повече синтетични материи в бита, експозиция на различен тип алергени/, въвеждане на имунизационни програми и все по-често използване на антибиотици в ежедневната лекарска практика.

Лечението на АД е локално и системно. Важна роля в терапията имат фототерапията, високопланинското климатолечение, прилагането на подходяща диета, прием на хранителни добавки – масло от вечерна иглика и бораго официналис, пробиотици. Затова по инициатива на Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен, два пъти годишно в Плевен, и вече за трета поредна година, се организират Училища за родители на деца болни от атопичен дерматит и болни с АД. Целта на тези благотворителни образователни програми е да бъдат обучени болните и техните близки в необходимостта да поддържат ежедневно атопичната кожа чрез т.нар. емолиентна базисна терапия. Емолиентната грижа за кожата на пациентите с АД е изключително важна в междупристъпните периоди както и в периода на рецидив на заболяването, разказаха специалисти. При болни с АД е необходимо най-малко 2 пъти дневно приложение на подходяща форма емолиент, притежаващ качествата да омекотявава и хидратира кожата, като по този начин компенсира генетично обусловената липса на редица други важни съставки със защитни качества. Ежедневната грижа за кожата с емолиенти намалява броя на рецидивите и удължава междупристъпните периоди на заболяването АД, подобрява качеството на живот на болните и техните семейства, повлиявайки благотворно кожното възпаление и най- тежкият симптом на заболяването – сърбежът.

Поредното 5-то издание на Училището за АД, организирано и със съдействието на Фондация „Атопичен дерматит” за първи път бе в по-различен формат. Целта на това училище бе да обучи деца между 5-10 годишна възраст с АД, чрез подходящи за възрастта им ролеви игри, в ежедневната емолиентна грижа за тяхната кожа, както и да акцентуира вниманието на техните родители върху конкретните детайли от тази грижа – хигиена, хидратация, начини за борба със сърбежа.

В забавна и приятна обстановка в хотел „Сити” Плевен бе обучена група от 7 деца от региона на Плевен, Ловеч и Троян - пациенти на Клиниката по Кожни и венерически заболявания към УМБАЛ Плевен, страдащи от средно-тежка и тежка форма на АД, в емолиента грижа за кожата. На малките участници в Училището за деца с АД бяха връчени пъстри сертификати за проведено успешно обучение, а те подариха свои рисунки на Фондация „Атопичен дерматит”. Присъстваха близките и семействата на болните деца, лекари педиатри и дерматолози от Плевен, специализанти и студенти по медицина от първи и четвърти курс на Факултета по медицина към МУ Плевен.

Символизирайки нуждата от постоянна емолиентна грижа за кожата на децата с АД, както и тяхната крехка възраст, пред Стационара на Клиниката по кожни и венерически заболявания във Втора клинична база на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен бе засадена цветна алея с 200 пролетни цветя - иглики, за която оттук нататък ще се грижат студентите по медицина и младите колеги специализанти изучаващи дисциплината „Дерматология и венерология” в Медицински Университет Плевен.