СОУ "Анастасия Димитрова" отбеляза 200-годишнината на своя патрон (Снимки)

Владислав Николов, Ралица Добрева и проф. Димитър Стойков уважиха празника

Народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков уважиха празника на СОУ Анастасия Димитрова по случай навършването на 174 години от създаването на училището и 200 години от рождението на неговия патрон – първата българска светска учителка.

„Като възпитаник на СОУ Анастасия Димитрова не мога скрия своята гордост, че съм учил в това училище. В далечната 1841 година родолюбивата българка създава тази светиня, за да отговори на нуждите на народа от наука и просвещение. Пламъкът, запален преди толкова много години продължава да озарява стремежите на поколения млади българи към знание и духовен растеж”, каза в поздравителното си слово народният представител Владислав Николов. Той пожела на целия колектив на СОУ „Анастасия Димитрова” все така да бъде стожер на духовността, да изгражда образовани българи, готови да посрещнат предизвикателствата на времето, в което живеем.

С поздравителен адрес към учителите на СОУ Анастасия Димитрова се обърна и областният управител на Плевен Ралица Добрева, която също е възпитаник на това училище.

„Днес аз съм особено развълнувана от това, че мога да благодаря на прекрасните си учители за тяхната всеотдайност, професионализъм и плам, с който събуждаха у всеки един от нас желанието за знание и развитие. Убедена съм, че този ентусиазъм води и днес преподавателите в това училище.”, каза областният управител на Област Плевен Ралица Добрева. Тя отбеляза, че личността на Анастасия Димитрова прославя Плевен и се превръща в емблема на съвременното българско образование. Областният управител Ралица Добрева призова учителите и учениците да бъдат достойни потомци на светлия пример на Анастасия Димитрова и горди от това, че са избрали това училище – символ в историята на българското образование. Госпожа Добрева пожела на всички дръзновение и много бъдещи успехи.

„Днес учебното заведение достойно носи името на Анастасия Димитрова и отстоява духовните традиции. Убедени сме, че занапред всички вие ще продължите да се съизмервате с най-добрите и да се нареждате сред първите. Бъдещето принадлежи на силните, на мислещите и дръзките със своите смели идеи”, каза в словото си по повод празника кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Той пожела на всички висок дух и енергия, успешна реализация и безброй поводи за самочувствие и удовлетворение.

Тържеството продължи с етюд по сценарий на Мариана Тинчева – Еклесия, посветен на Анастасия Димитрова и създаването в Плевен на първото българско светско девическо училище.