Плевенски мечок ще става "заврян зет" в Добрич

От зоокъта ще искат Костадин да остане да прави компания на тяхната Берна

Центърът за защита на природата и животните ще предложи една от трите мечки от парк „Кайлъка“, които временно са настанени в зоопарка в Добрич, да остане, за да прави компания на Берна, заяви директорът му Севдалина Венкова. Оказа се, че "добричлийката" Берна си е харесала точно "плевенчанина" Костадин, пише dobrichutre.bg.

Припомняме, че трите мечки Костадин, Миладин и Виктория заминаха за Добрич в края на март, като се предвижда да останат в Центъра за защита на природата и животните, докато трае ремонтът на дома им в Плевен. Мечките са настанени в отделно пространство в мечкарника, до Берна. Те са се адаптирали добре. Храната им е съобразена със сезона и включва плодове и зеленчуци.

От 14 април започна реконструкцията на клетката им в плевенския зоопарк, поради което той затвори за посетители до края на юни, когато ще приключат дейностите. Ремонтът се извършва по проект, одобрен от Министерството на околната среда и водите, и касае възстановяването на подпорната стена и настилката. Ще бъде направено допълнително затревяване и изкуствено укритие за мечките. Реконструкцията ще гарантира изпълнението на всички изисквания на Европейския съюз за отглеждане на животни в зоопаркови условия.