Някои от най-редките видове риби ще бъдат показани в Плевен

Образователното турне на WWF ще мине и през града на Панорамата

На 12 май WWF стартира образователен тур в 7 града на страната, посветен на реките и техните обитатели. Целта е да се информират гражданите за проблемите на речните екосистеми, както и на решенията за преодоляването им. Фокус са река Дунав и нейните притоци. Турът минава през София, Лом, Плевен, Русе, Велико Търново, Трявна и Габрово и се осъществява в рамките на проекта LIFE+ Свободни риби.

Турнето ще мине през Плевен утре, 15 май, а мястото е площад „Свобода“ (алеята между ул. Дойран и мола) между 11:00 – 19:00 ч. Плевенчани ще имат възможност видят на живо някои от редките видове, да научат повече за Дунав и притоците й, както и да се включат в образователни игри с награди.

Много от обитателите на реките в България са изправени пред сериозни заплахи. Въпреки намаляването на промишленото замърсяване през последните две десетилетия, популациите на редица видове не могат да се възстановят заради съществуващите прегради по реките, които пречат на рибите да доплуват до подходящите за обитаването и размножаването им места, отбелязват организаторите.

Видовете, към които са насочени усилията по проект "Свободни риби", са главоч, черна мряна, балканска кротушка, малка кротушка, балкански щипок, европейска горчивка и бисерна мида. Всички те са обект на опазване от европейската екологична мрежа Натура 2000 и са с намаляваща численост.

„Да освободим реките от прегради, да спрем унищожаването им, за да има живот за техните обитатели“, е мотото на кампанията.