В Плевен стартира кръводарителска кампания на 20 май

Желаещите ще могат да дарят кръв до 22 май в Трансфузионна хематология

За втора поредна година Ротаракт клубовете в България организират национална кръводарителска кампания. Тази година събитието ще бъде под наслов: „Да бъдеш герой е в твоята кръв”, защото всеки дарил кръв е герой в очите на нуждаещия се. Чрез този хуманен акт, дарявайки своята кръв, даряваме надежда и живот, споделят организаторите.

Кампанията ще се проведе от 18 до 24 май в различни градове на страната. В Плевен тя ще се осъществи на 20 , 21 и 22 май. В първия ден плевенчани ще могат да дарят кръв за времето от 10:00 до 19:00ч., а на 21 и 22 май от 10:00 до 18:00ч в Трансфузионна хематология, намираща се на бул. „Русе“ 36, до колежа на Медицинския университет.

Организаторите призовават всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години да дари кръв. Дарението е еднократно като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв. Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.