Цецка Цачева: Нужна ни е увереност, за да продължим да градим заедно

Състоя се тържественото честване на празника на Плевен

"Днес повече от всякога са ни нужни не само памет и смелост, а и увереност в смисъла на това да продължим да градим заедно", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на официалното честване на празника на град Плевен – 15 май. По думите й младите хора на Плевен и на България трябва не само да търсят следите на възрожденския дух на предците ни, но те са призвани да му придадат нова увереност и енергия.

"От Плевен започна както борбата за свобода, така и победата, донесла независимостта на българската държава, но храбростта не се доказва само в битка, а и в пътя към нея – когато сме готови да загърбим уюта на всекидневния си живот в името на нещо велико и свято", отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта ролята на град Плевен във формирането и създаването бележити имена на българската култура. "Нашият град е съхранил паметта за толкова смелост и мъжество и несъмнено заслужава своите млади възрожденци – със съзнанието да не спираш и да продължаваш напред в името на общата кауза", допълни председателят на Народното събрание.

В приветствените си думи към плевенската общественост Цецка Цачева посочи още, че просперитетът на българския народ зависи от вложените упоритост, постоянство и задружност. "Вярвам, че нашият град и страната ни ще се превърнат в пространство на свобода, справедливост и солидарност", заяви тя.

Председателят на законодателната институция подари на всички плеванчани картината „Падането на Плевен“, която връчи на кмета на града проф. Димитър Стойков. Неин автор е местният художник Сашо Рачев. Според сертификата за автентичност творбата е нарисувана около 1980 г. "Нека тази картина ни напомня какво е Плевен за българската история, защото свободата на България започна от нашия град", добави Цецка Цачева.

По-рано в храма „Св. Николай“ беше отслужен празничен водосвет. След това се състоя празнично шествие, а пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ се извърши военен ритуал.

Освен председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, в тържественото честване на празника на град Плевен участваха народни представители, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев, общественици и много граждани.