Безразсъдни шофьори тероризират жителите на Обнова

Дискусия, посветена на пътната безопасност, се проведе в селото

Дискусия, посветена на пътната безопасност, се проведе в село Обнова. В салона на местната земеделска кооперация с жителите се срещнаха директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Венцислав Катинов, комисар Йордан Дундаков – началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен и ръководството на РУМВР Левски. Инициативата е подкрепена от председателя на Общински съвет град Левски Даниел Николов и кмета на село Обнова Дочко Дочев.

По време на дискусията по проблемите на сигурността и обществения ред се очерта като основен проблем на жителите на селото пътната безопасност - рисковете на главния път, ограничаването на предпоставките за възникване на тежки ПТП в селото и неподускането на груби нарушения на Закона за движение по пъщитата. В дискусията активно участваха всички присъстващи жители на Обнова, които акцентираха на конкретни случаи за нарушения и автохулиганства - висока скорост на движение при преминаване през селото, при максимално разрешена скорост за движение в населено място 50 км., безнаказаност на водачите на тежкотоварни автомобили и млади водачи, любители на авто и мото спорта.

"Ангажираме се да работим съвместно с кмета на село Обнова в сферата на пътната безопасност, подчерта директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Венцислав Катинов. "За постигане на повече сигурност ще организираме съвместни срещи с представители на различни институции и ще направим конкретни предложения до Агенция „Пътна инфраструктура“ за подобряване на пътната маркировка в селото.“

Комисар Йордан Дундаков коментира, че всички мерки, които предприема полицията са съобразени с изискванията на националното законодателство и ще продължим прилагането на добрите практики в сферата на пътната безопасност. Например в Румъния и Белгия има поставена маркировка, която притеснява водачите, когато шофират с превишена скорост.

Високата скорст остава главен фактор за напрежение в селото, но поставянето на неравности или повдигнати участъци, направата на „легнали полицай“ в населено място може да доведе до нови пътни злополуки и не е най-ефективно средство за гарантиране на пътната безопасност, обясни комисар Йордан Дундаков.

На жителите бе разяснено, че вече е в сила наредба на МВР за работа на автоматизираните средства за контрол, с което отново започnа заснемане на нарушителите с превишена скорост и глобяването им с електронен фиш. С монтирането на камери ще се подобри поведението на шофьорите и това е цел на бъдещи съвместни действия на структурите за местно самоуправение и институциите.