В Брест посрещнаха с пита и мед Беларуската инициативна група (Снимки)

Последната спирка от автопътешествието на групата е днес в Плевен

На 21 май Инициативна група от град Брест, Беларус посети село Брест, община Гулянци. Посещението е част от маршрута, който групата поема още миналата година до всички населени места в Европа, носещи името Брест. Идеята се заражда през 2014 година като начин за ознаменуване на 70 години от Победата и завършването на Втората световна война. Основната цел на инициативата е да обедини с културни и приятелски връзки европейските градове с название Брест и в последствие да бъде създадена Асоциация на всички градове и села с това име.

Беларуската група, която пътешества вече втора година и посети село Брест включва официален представител на Брестския градски изпълнителен комитет. Групата бе посрещната от кмета на селото Любомир Божинов, зам.-кмета на общината Владимир Дюлгеров, представители на общинското ръководство и администрация, председателя, секретаря и библиотекаря при НЧ „Никола Вапцаров”. Още при слизането си от автомобила гостите бяха впечатлени от пъстрите автентични носии, с които бяха облечени читалищните дейци и традиционната пита с мед, с която ги посрещнаха по стар български обичай. Сърдечната среща продължи в сградата на кметството, където гости и домакини разказаха за своите родни места, разговаряха за бита, културата и традициите на хората, размениха си символични подаръци. Тази година се реализира вторият етап на проекта: приобщаване към сътрудничеството на южните градове и населени пунктове с название Брест.

По време на разговорите стана ясно, че както името на нашето село Брест, така и на град Брест в Беларус произлиза от дървото бряст. Гостите с удоволствие си направиха снимки под вековните дървета запазени в центъра на селото. Те разгледаха сградата на кметството и читалището, която е паметник на културата, посетиха детската градина, където има обособена етнографска сбирка, влязоха в православния храм „Св. Екатерина” и сведоха глави пред паметника на загиналите във войните. Особено впечатляваща за беларусите бе църквата "Св. Петка", която е най-голямата забележителност на селото не само със 150 годишната си история, а и с камъка поставен от незнайни времена пред входа й, за който хората вярват, че има лечебна сила. Местният отец Асен отслужи литургия за здраве и благополучие.

От своя страна гостите също показаха на местните хора забележителностите и вълнуващи моменти от живота на своя град в импровизирана фотоизложба в центъра на селото. Сърдечната среща завърши на обща трапеза с традиционни български ястия и фолклорни изпълнения на гости и домакини. Последната спирка от автопътешествието на беларуската група е Плевен, който е град-побратим на Брест. Програмата на гостуването на 22 май (днес) предвижда пресконференция и посещение на забележителности.