"И ний сме дали нещо на света - на вси славяни книги да четат"

Сдружение "Рицари без броня" украси електрическите табла в Плевен по случай 24 май

"Бъди българин! Не заменяй кирилицата с latinica!". Под това мото премина поредната инициатива на Сдружение "Рицари без броня". Електрически табла в Плевен осъмнаха изрисувани с красиви и празнични графити по случай 24 май, с което "рицарите" искат да направят днешния ден още по-специален за плевенчани.

"Когато пишеш на латиница българските думи - за свое удобство или по навик, без да се замислиш, спомни си това, което ни завеща историята:

- Константин Кирил Философ защити блестящо в диспут с Римския папа правото на славяните да имат своя азбука и да проповядват с нея божието слово…

- Великият княз Борис I прозря спасителната сила на писмеността и посрещна с почести и слава учениците на Кирил и Методий…

- Свети Климент Охридски ограмоти хиляди българи в своята книжовна школа…

- Цар Симеон – „книголюбецът”, превърна царуването си в Златен век на българската книжнина…

Будителите от Възраждането започнаха възстановяването на националното самочувствие от книгите, просветата и словото…. Защо тогава, ти съвременнико, отново поставяш на изпитание българската азбука и лекомислено я заменяш с чужда?! По-модерно ли звучиш или по-разбираемо? За кого?

Не отричаме глобализацията и практичността. Нека до българските надписи има и латински /дори понякога това е задължително/. Но изписването на български текст с латински букви е абсурдно и смешно. Има ли българска клавиатура – не пиши коментари, съобщения /есемеси/ и писма/имейли/на латиница, зачерквайки с този жест една национална ценност, съхранена през вековете, насърчавайки невежеството, неграмотността и националния нихилизъм!

Ние, днешните рицари от сдружение „Рицари без броня”- Плевен, призоваваме: Българи – в България и по света, пишете на български с българските букви! Разказвайте с гордост за нашата азбука на своите чуждестранни приятели, на родените и живеещи в чужбина българчета… Като за една скъпоценност, която сме длъжни да съхраним и предадем на поколенията.

Да помнят, както пише Иван Вазов: „…че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни - книги да четат!”