Депото за отпадъци за регион Левски-Никопол ще е готово до март 2016-та

Изграждането му ще отвори нови работни места

В село Санадиново, община Никопол се проведе информационен ден, организиран в рамките на изпълнението на проект „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол)“. Проектът е финансиран по ОП“ Околна среда 2007-2013 г. „, Приоритетна ос 2: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“ .

Целта на организираното събитие бе общините партньори по проекта да представят пред обществеността напредъка при изграждането на първото в региона депо за твърди битови отпадъци - една съвременна екологична инфраструктура, финансирана с европейски средства.

Проектът за изграждане на депото е на обща стойност 43 170 924,24 лв. От тази сума за сметка на Европейски фонд за регионално развитие на Европейския съюз - 34 639 599,30 лв., а държавата финансира проекта с 6 112 870,46 лв. Собствения принос на общините от регион Левски (Никопол) е за 2 418 545,48 лв. В събитието взеха участие кметовете и зам.- кметовете на общините партньори по проекта- Левски, Павликени, Никопол и Белене, председателите на Общинските съвети в Никопол и Белене, както и представители на фирмите изпълнители по проекта, граждани и журналисти. Подробна презентация за извършеното на строителната площадка представи, инж. Магдалена Русаринова-ръководител на проекта.

В с. Санадиново, кметът на Община Никопол, Емил Бебенов обясни пред жителите и гостите на селото какви са ползите от изграждане на подобно съоръжение на територията на общината. Той допълни, че за времето от стартирането на строителните работи в процес на изграждане са всички подобекти на площадката: изграден е изцяло нов електропровод от 3200 м.; изградени са на 80% външните за площадката ВиК връзки; сключен е договор с изпълнителя и започва реконструкцията и рехабилитацията на пътя между селата Санадиново и Петокладенци, предстои изграждането на петоварната станция в Павликени. При точно спазване на времевия график, проектът следва да приключи в края на март 2016 г.

Местните хора също така проявиха сериозен интерес към бъдещото съоръжение, благодарение на което се очаква да бъдат създадени и нови работни места. За по-добрата информираност на гостите и жителите на Санадиново бе организирано посещение до строителната площадка и представяне на място на извършеното .