Четири награди за малките шахматисти от турнира в Ловеч

Плевенският клуб се представи с 14 свои състезатели от общо 63 записани

В Ловеч се проведе Открит турнир по ускорен шахмат в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. За участие се записаха 63 шахматисти, сред които 1 гросмайстор и още 8 с международни звания. Партиите се играха на гилотина контрола - 25 минути на състезател, а системата на провеждане беше Швейцарска в 7 кръга.

Плевенският клуб се представи с 14 свои състезатели, които се пребориха за 4 от наградите, обявени в регламента. С актив от 5 точки най-успешно бе участието на Валентин Митев, който спечели 1-во място сред шахматистите с ело под 2000. Вали беше 27-ми подред в стартовия списък, а зае десето място в крайното класиране. Малкият шахматист надигра опитния фиде майстор Димитър Серафимов и изпревари по точки много от изявените състезатели. Ново отличие получи и Стилиян Нановски , който натрупа 4 точки и взе наградата при 18-годишните. Преди седмица момчето спечели първото място до 14 години на турнир в Троян. Любомира Ленкова пък стана първа при момичетата до 10 години, а 6-годишната Нора Рашева бе наградена като най-малък участник в турнира.

Победител в турнира стана гросмайстор Васил Спасов, състезател на ШК "Марица Изток" Раднево. Той спечели купата с актив от 6 точки и изпревари по допълнителни показатели международния майстор Радослав Димитров от ШК "Булмекс" Велико Търново. Трети се класира фиде майстор Георги Филев от ШК "ЦСКА" с 5,5 точки.