15 години от кървавата драма в Мечка, при която трима цигани убиха Найден Тимневски

Екшънът в Гърмен напомни за най-ужасяващата история между българи и роми в Плевенско

Войната между българи и роми в Гърмен прикова погледите на цялата държава и се превърна в поредния епизод на недоволство срещу циганските набези. През годините не са един и два случаите, които прерастваха в саморазправа и бунтове. Плевенско още помни най-скандалния подобен случай, който се разигра преди точно 15 години.

Скандално нашумялото плевенско село Мечка дочака възмездие за жестокото убийство на Найден Тимневски от 4 април 2000 г. Тримата цигани Раим Расимов, Али и Шукри Исуфови нахлули в двора на човека, за да крадат коня му. Българинът обаче ги чул и излязъл, за да провери какво става, а крадците го застреляли с пушка.

След трагедията българското население в Мечка се вдигна на бунт и поиска изселване на циганите. След години разследване Плевенският окръжен съд призна за виновни тримата роми. Раим Расимов бе осъден на 18 г. затвор, за съучастничество Али и Шукри Исуфови получиха по 17 г. затвор.

Своеволията на циганското население в Мечка обаче продължават и до днес. Голяма част от ромите са регистрирани като активен криминален контингент, а бабите са се въоръжили, за да се защитават.

Историята на селото разказва, че от две заселени цигански семейства в момента броят им е нараснал неимоверно. Обикновено ограбват къщи и след това ги изкупуват на безценица от собствениците.