Започна приемът на заявки от работодателите по схема „Младежка заетост“

Покриват разходите за възнаграждения в размер 90% от минималната заплата

Предстои да стартира прием в бюрата по труда на заявки от работодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, информира Община Никопол. Те могат да подават своите заявки в цялата страна от 25 май 2015 г. Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи на възраст до 29 години включително.

Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления: Стажуване и Обучение по време на работа. И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер 90% от минималната работна заплата за страната за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

По-подробна информация и необходимите документи за кандидатстване може да намерите на сайта на Агенция по заетостта http://www.az.government.bg/pages/ophrd-2014-2020.