Набират участници за фолклорния фестивал „Пъстра шевица”

Те ще се състезават в два раздела - Автентичен и Обработен фолклор с конкурсен характер

Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1908“-Червен бряг организира Трети национален фолклорен фестивал „Пъстра шевица” със съдействието на Община Червен бряг, който е част от Националния културен календар. Събитието ще се проведе на 19 и 20 юни на открита сцена.

Фестивалът се провежда всяка година през месец юни и е организиран в два раздела - Автентичен фолклор и Обработен фолклор с конкурсен характер. Всички фестивални прояви са със свободен достъп за публика. Участниците трябва да са любители, които могат да представят автентичен и обработен фолклор. Те ще се състезават по избор в певческо или танцово изкуство, както и в три възрастови групи: деца – до 13 години, младежи – от 13 до 20 години и възрастни – над 20 години. За всяка възрастова група по форма на изява ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда. При участие в две категории – като индивидуален изпълнител и в камерни състави, участникът заплаща само такса за индивидуален изпълнител от 5 лв.

Извън конкурсните награди могат да бъдат присъдени още: Специален приз на Община Червен бряг; Специална награда на журито – плакет и диплома; Отличие за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала – диплома.