Областният управител прие делегация от румънския окръг Мехединци

Областна администрация и Окръжен съвет Мехеденици ще реализират на съвместни трансгранични проекти

Областният управител на Плевен Ралица Добрева и нейните заместници се срещнаха със заместник председателя на Окръжен съвет Мехединци Адриана Баданою, из. директор на Икономическия департамент Лордена Мария Виджулие и Амалия Ливия Весан - съветник на Окръжен съвет Мехединци. Те бяха придружени и от представител на Регионалния исторически музей „Железни врата”, съобщават от местната администрация.

Поводът за посещението бе намерение за установяване на партньорство между Областна администрация и Окръжен съвет Мехеденици по отношение на реализиране на съвместни трансгранични проекти.

Предложението от българска страна бе във връзка с идеята си за разработване на проект за консервация, реставрация, експониране и социализация на храма на Фортуна и обслужващата го туристическа инфраструктура на територията на „Археологическия резерват Улпия Ескус”. Храмът е изграден през 190 – 192 г. сл. Хр. и е една от най-точно датираните и проучени сгради от периода I – IV в. сл. Хр. Възможността за партньорство с Окръжен съвет Мехединци може да се реализира чрез Регионален музей "Железни врата". Техният представител Мариан Негое представи сходен по своята същност археологически обект. Целта е извършване на консервация и реставрация на античния амфитеатър в гр. Дробета Турну, Северин, Окръг Мехединци, Румъния, датиран от същото време.

Предстои предложението за партньорство да бъде гласувано от съвета в Окръг Мехединци и едва след неговата санкция ще се пристъпи към подписване на споразумение. Проектът ще бъде депозиран в Съвместния технически секретариат на Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г. в гр. Кълъраш, не по - късно от 30 септември 2015 г.