Родилка разказа за брутална медицинска арогантност

Епикризата от отделението в Плевен като диагноза е: "Детето е починало от травма по време на раждането"

Младата родилка Наташа Габровска е преживяла истински кошмар в болницата в Тетевен. Тя станала жертва на грубо лекарско отношение от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева.

„Виковете на д-р Байчева бяха нечовешки. Тя се държеше, дори с животно човек не би се държал така”, разказа пред камерите на "Господари на ефира" братът на родилката.

Самата Наташа разказа с ужасяващи детайли раждането. Когато започнала да ражда, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: „Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!”.

Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат.

След грубата намеса на лекарката, тя започнала да обвинява Наташа: „Ти си умори детето”. Родилката е била предадена на братята и съпруга си гола от кръста надолу, кървяща. В същото време една акушерка започнала да се кара на Байчева как е могла да постъпи по този начин.

На семейството било съобщено, че бебето не диша. Чакали екип от Плевен да вземе мерки, тъй като Окръжната болница в Ловеч отказала да прати линейка.

„След това големият кошмар, в който трябваше да се прибера вкъщи, за да посрещна умрялото си дете и да направим неговото погребение”, завърши през сълзи Наташа.

След излъчването на репортажа социалните мрежи завряха от възмутени коментари и призиви за разправа с лекарката. Часове по-късно двамата медици от родилното отделение в болницата в Тетевен - д-р Нина Байчева и д-р Михаил Миков са подали молби за напускане. Има реална опасност отделението да бъде закрито заради липса на доктори.

Районната здравна инспекция в Ловеч е била уведомена за смъртта на бебето от управителя на Тетевенската болница, съобщи директорът на службата д-р Цветолюба Генкова.

"При което ние разпоредихме да съберат цялата документация, всичко по случая, за да можем да го представим в министерството. Утежнено раждане, ненапредващо по правилата на медицината, в резултат на което лекарката се опитва с щипки да извади бебето. След като не успява, прави цезарово сечение. Тогава вече изважда бебето, но то е било в тежко състояние на асфикция, т.е. не диша.", заяви Генкова пред БНР.

Бебето е родено на 22 април и няколко часа по-късно е било откарано в Плевенската болница. Два дни по-късно е починало. Доктор Генкова допълни, че на детето е направена аутопсия, която е изпратена на Агенция "Медицински одит". Епикризата от отделението в Плевен като диагноза е: "Детето е починало от травма по време на раждането".

Едва след приключването на проверката, ще стане ясно дали е имало лекарска грешка.