Възстановка на насилието в Белене с деца предизвика сериозни дискусии

Отец Паоло коментира случая с учениците, които влязоха в ролите на палачи и жертви

Възстановка по време на поклоненията за жертвите на комунистическия режим в лагера в Белене възмутиха мнозина и предизвикаха сериозни дискусии в социалните мрежи. Организатор на събитието беше отец Паоло Кортези, който се грижи за съхранението на спомена за събитията в Белене. Италианецът беше категоричен, че възстановката, в която деца влязоха в ролите на жертви и палачи, е подготвена с изричното съгласие на родителите.

"Зад всичко това стои огромен труд, огромна работа. Подготвяхме се в продължение на две години. Изненадан съм, не съм очаквал такъв отзвук. Нещата са извадени от контекста. През май изчистихме това място с деца и родители. Toва не ни е първата такава пиеса.”, обясни Кортези в сутрешния блок на Нова телевизия, отбелязвайки, че от една снимка се е получила "медийна грешка".

Децата разказаха, че се включили доброволно. Директорът на ОУ "Васил Левски" Румяна Богданова също потвърди, че всичко се е случило със съгласието на родителите.

Мария Капон от Единната народна партия пък се обяви против идеята и заяви, че като майка, никога не би позволила на сина си да участва в подобна инициатива. Тя определи случилото се за "потресаващо". Капон уточни, че идеята на отец Паоло е похвална и е нещо уникално за страната. "Възмущението ми е, че не може да правим като комунистите, като тях, да ползваме деца...", допълни тя.

От Агенцията за закрила на детето вече са запознати със случая.