Плевен отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България (Снимки)

"Ботев изповядваше морални норми, от които трябва да се ръководим и днес", заяви проф. Димитър Стойков

С панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове, започна паметният ритуал по повод 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Пред паметника на поета революционер Христо Ботев, за да отдадат своята почит към героите на България, дойдоха народният представител Владислав Николов, Областният управител на Област Плевен, ръководството на Община Плевен, общински съветници, представители на организации, граждани, ученици.

Патриотични песни изпълни хор „Звъника“ при Центъра за работа с деца в Плевен с ръководител Ваня Делийска, a Илко Иларионов представи своята поема „Има песен такава“, написана в памет на Ботев и загиналите за свободата на България.

„Всяка година на този ден ни събира почитта към героите. Ден на скръб и преклонение, но и ден на гордост от величието на подвига в името на родината и нейната свобода. Най-святото за една нация е нейната памет за достойните синове на Отечеството, които с живота си отстояха честта на България. Паметта за онези светли личности, чийто идеи преминаха границите на времето и днес са нашето основание за национално самочувствие и национална идентичност”, каза в словото си кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. „Ботев изповядваше морални норми, от които трябва да се ръководим и днес – твърдата убеденост в общата сила на човешкия род да твори добро, стремежът към достойнство и свобода, надеждата, че живият дух на разума ще победи несъвършенствата в обществото”, допълни проф. Стойков. Той нарече Ботев – учител по родолюбие и служба на народа си. "С този урок, с който сме израснали ние, трябва да израснат и синовете ни, за да превърнем подвига на Ботев в мерило за стойността на делата ни", призова кметът на Плевен.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. По традиция в продължение на две минути бяха включени сирените във всички населени места на общината.