"Мъртви души" в плевенските класни стаи разбуниха духовете

Разследване на "Господари на ефира" посочи гимназии - фантоми, които източват бюджета

Репортаж на "Господари на ефира" показа как ученици не посещават училище, а субсидиите за тях си вървят. В разследването попаднаха три професионални гимназии от областта –  ПГСС "Д-р Хаскел" - Пордим, както и плевенските ПГМХТ и ПГДМ "Захарий Зограф", за които се разкри, че учениците им не влизат в час и така се източват държавни средства.

"Децата са изключително бедни и се налага да работят", гласеше обяснението на зам.директорът на ПГДМ Светлозар Граховски.

180 000 лева субсидия взима училището в Пордим. По документи в школото има 61 ученици. Оказва се обаче, че истината е съвсем друга.

"Учителят си получава заплатата без да провежда нито един час. По норматив в класните стаи трябва да има 18 ученици, но те са не повече от 6”, заяви Валя Дечева, бивш директор на ПГСС "Д-р Хаскел", гр. Пордим. Тя има има 30-годишен стаж в школото, 12 от тях като директор.

"Едно училище се разграби пред очите на полицията и обществеността. В момента, в който си тръгнах, започна разграбването на училището. Започна изнасяне на техника, разваляне на сгради, кабинети се оголиха, учениците няма къде вече да провеждат производствената практика. Няма вече и ученици", заяви още бившият директор Валя Дечева.

Разследването разбуни духовете и днес директори на плевенски училища коментираха случая на пресконференция в Плевен.

"Това не води до решаване на проблема, нито до проследяване на неговото разивитие, нито до изясняването му. Единственото, което се постига е манипулиране на общественото мнение. Така излъчените репортажи и коментара на водещите представя субективно и едностранно проблем, който засяга голяма част от училищата в страната – безпричинните отсъствия и дейностите за предотвратяване отпадането на ученици от системата на средното образование. Считаме, че репортажите с откъслечни реплики от взети интервюта формират негативно и погрешно обществено мнение за качеството на образованието в Плевенска област. Две от излъчените училища са отдалечени. Те са в зони, където достъпът е затруднен, няма транспорт. Има закъснели пътуващи деца, има ученици на практики. Има отсъстващи, но техният процент и брой не е фрапиращ. По мое мнение не е трагично, не е застрашаващо, колкото се представя“, заяви Бисерка Илиева - директор на Професионална гимназия по лозарство и винарство.

Около това мнение се обединиха и други директори на професионалните гимназии, членове на Секция „Професионално образование“ към Съюза на работодателите в системата на народната просвета - Калин Йончев, Малинка Маринова, Невена Абаджиева и Наско Найденов.