Плевенчанин написа трогателно писмо до здравния министър Петър Москов

Всеки месец Бойко Гаргов спасява един живот - този на баща си

Едно писмо до здравния министър Петър Москов трогна хиляди в интернет. В него Бойко Гаргов от Плевен се обръща към министъра, за да разбере защо иначе безплатното лекарство на баща му, болен от рак, вече ще се заплаща.

Всеки месец Бойко спасява един живот - този на баща си. Купувайки лекарствата му в началото на месеца, той му подарява още 30 дни живот. Преди няколко дни обаче го чака изненада.

"Вчера, когато отидохме в аптеката, се оказа, че има промяна от 2 юни, според която трябва да доплащаме 70% от това лекарство, което е 120 лева. То винаги е било безплатно", сподели Бойко Гаргов пред Нова телевизия. През последните четири години медикаментът е бил напълно безплатен, защото е бил в позитивния списък на НЗОК. Лекарството поддържа живота на баща му.

Пенсията на Кирил Гаргов е 320 лева. На месец лекарствата, които той трябва да пие, излизат около 200 лева.

"Баща ми не е сам, ние сме до него, няма да бъде изоставен, но има много хора като него. Те в такава ситуация ще откажат лечението. Безотговорност и липса на комуникация. Променя се някаква лекарство, което е от жизнено значние за категория поациенти, които са още повече стари и безпомощни", коментира сина му Бойко.

Писмото все пак достига до министър Москов, а екип на Нова потърси отговор от Здравното министерство, където се определят цените на лекарствата, заплащани от Здравната каса

"Позитивният лекарствен списък се променя два пъти в месеца. Напълно възможно е да бъдат променени, както цените на лекарствените продукти, така и стойностите, които реимбурсира НЗОК", обясни Венислава Марик от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

"Касата заплаща стойността на най-евтиния в групата лекарствен продукт. Съобразно тази стойност се заплащат и всички останали продукти и когато продуктът не е с най-ниска стойност, пациентът трябва да направи доплащане", уточни тя. Така вариантът за Кирил сега е да смени лекарството си с безплатен заместител.