"Вазовци" се срещнаха с дъщерята на Николай Хайтов

Децата се впечатлиха и от изследователя на Орфей - Никола Гигов

На 3 юни в СОУ „Иван Вазов“ се проведе творческа среща между ученици и дъщерята на писателя Николай Хайтов - Елена Хайтова и писателят – аргонавт - Никола Гигов. Организатор на проявата е председателят на Общински комитет „Васил Левски“ - Васил Копчев. Той сподели и мотото на срещата: „Любовта и борбата - криле на живот“.

Освен представители на клуб „Млади възрожденци” от училището, желание да се срещнат с гостите изявиха и единадесетокласници. Разговорът започна с представяне на Елена Хайтова, която е автор на редица интересни публикации - две книги за певицата Валя Балканска, а част от творчеството си посвещава на баща си - "„Баща ми - най-дивият разказ“, “Гладиаторът Хайтов” и „Крилете на дивия лес“. С увлекателен разказ гостенката сподели интересни факти от живота на големия писател. По думите й академик Хайтов е обичал България повече от всичко, той е бил „болен от любов към България”. Водил е сериозна борба да опази българския език чист (да няма чуждици и да бъде разбираем и лесен за употреба от народа). Друг, не по-малко интересен факт от живота му е интересът към делото и гроба на Апостола на свободата Васил Левски. Писателската дъщеря подари своя книга за библиотеката в училището.

С нескрит интерес „вазовци“ очакваха думата да вземе и писателят - аргонавт Никола Гигов, изследовател на Орфей, носител на над сто национални награди и индивидуално място в Музея на славата в Интернационалния биографичен център в Кембридж. Гигов отделя почти половин век за необикновеното си изследване на Орфей и орфизма. Това води и до приноса на България в световната история и култура. Децата се впечатлиха от думите на поета, когато цитира един фрагмент от Орфей за това какво е за него щастието, а именно: ”Сълза до усмивка - преодоляната болка е човешкото щастие”. Към края на разговора гостът разказа как е открил за България и света Орфеевото цвете и как е доказал, че то може да бъде отгледано. Той обясни как в миналото от цветето на Орфей е правен амулет за любов.

В края на срещата двамата автори подариха някои подбрани книги на училището, за да може всеки, който желае, да ги прочете.