В Белене се обучаваха за работа с роботи за обезвреждане на импровизирани взривни устройства

След приключване на мероприятието военнослужещите получиха сертификати

От 1 до 5 юни във военно формирование 28880 – Белене се проведе курс „Подготовка и обучение за работа с робот за обезвреждане на импровизирани взривни устройства /Robot operator course C-IED/” съгласно „План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2015 г.”

Занятията преминаха под ръководството на инструктори от състава на Многонационалния екип за обезвреждане на импровизирани взривни устройства „Raptor OC Team„ към Командването за съвместна подготовка на силите на САЩ в Германия.

От военното формирование участваха 20 военнослужещи от ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси и инженерната рота за бойна поддръжка на 54 инженерен батальон с ръководител старши лейтенант Мартин Станчев.

Мероприятието започна с брифинги от американска страна и премина в практически занятия, които се проведоха в района на военното формирование и на полигон ОПМ. В хода на обучението военнослужещите отработиха задачи по откриване и разузнаване на импровизирани взривни устройства и техните елементи чрез използването на роботи за неутрализиране на взривни устройства – лек тип /TALON III/.

След приключване на мероприятието военнослужещите получиха сертификати за успешно завършено обучение за работа с роботи при откриване и разузнаване на импровизирани взривни устройства. В знак на признателност обучаващите инструктори получиха благодарствени писма от командира на военно формирование 28880 полковник Росен Арабаджиев за положените усилия и споделените знания и умения с военнослужещите.