Туроператорите прогнозират по-евтина почивка това лято

Ранните резервации гарантират по-евтина и качествена почивка

Според туристическите агенции ранните записвания са все по-предпочитани от българите и заради отстъпките в цената, които те предлагат, лятната почивка тази година е по-евтина от миналата.

Ако вземем за пример 4-членно семейство с две деца, според туроператорите едноседмична почивка ол инклузив в 3- или 4-звезден хотел на нашето Черноморие ще струва между 1500 и 2000 лева. На планина разходът за семейството ще бъде наполовина. В Турция и Гърция, най-предпочитаните от българите дестинации за почивка в чужбина, ваканцията на това семейство ще струва съответно между 2000 и 3000 лева, но тук е включен и транспортът.

Според туроператорите ранните резервации гарантират по-евтина и качествена почивка.

„Много от хотелите имаха ранни записвания, които приключиха в средата на май, но поради високият интерес някои хотели ги продължиха до средата на юни, а дори и до края на юни. Реално и в момента може да се направи резервация за почивка с отстъпка 10-15% намаление, понякога и повече от цената”, коментира пред bTV Деси Златанова от Българската асоциация на туристическите агенции.

Почивката на планина е значително по-евтина, но българите традиционно предпочитат морето.

„Това, което на нас ни прави впечатление – хората започват да комбинират лятната си почивка и след нея да се разходят да разгледат интересни места из България”, обясни Златанова.

Все по-голям интерес има и към круизните пътувания в Средиземно море. Цената им започва от 2000 лева за четиричленно семейство за седмица. А най-евтиният вариант за почивка са така наречените апарт хотели, където апартамент за 4 души може да се наеме за 60 лева на вечер. Оборудвано бунгало в къмпинг на нашето Черноморие струва между 50 и 100 лева, подобни са цените и при караваните.

Най-големи намаления, понякога до 30%, има при ранните записвания. Но дори и за тези, които все още не са направили резервация, имат шанс за изгодна почивка. При записвания в последния момент цените понякога падат с до 15 на сто.