Баща и син се откриха в Плевен след 20-годишна раздяла

Смаил попаднaл в затвора малко след раждането на Павел, а майката оставила момчето в дом

Свикнали сме да слушаме, че ромите изоставят децата си. Историята на Смаил от Бузовград обаче се оказа различна. Той прибрал сина си, когото загубил преди 20 години, съобщи Нова телевизия в свой репортаж.

Павел се рoдил през 1995 г. Малко след това обаче Смаил попаднал в затвора. Майката на момчето се отказала от него. Години наред бащата не знаел какво се случва със сина му. Оказало се, че той е местен от един дом в друг. През 2010 г. социалният работник Валери Тошев го открил в дом за деца с умствено изоставане. Неговата цел е да намира родителите на деца с увреждания по проект на Агенцията за закрила на детето.

"Диагнозата, с която бе там, беше лека умствена изостаналост. Добре изглеждаше, много адекватен", разказа коордионаторът на ДАЗД - Плевен. Тошев открил също така, че 10 години преди това момчето било в дом за деца с физически увреждания. Обяснение за това няма.

И така социалният работник се заел със задачата да открие бащата на Павел.

След като разбрал, че синът му е жив, Смаил веднага го посетил и поискал да го прибере. Но не можел да го вземе, защото нямал работа, нямал и съпруга. Освен това отглеждал и двамата си близнаци – албиноси. Малко след това обаче заживял с половинката си Милка и веднага заминали за Плевен.

"Казах му, че това дете не трябва да го оставяме", разказа Милка, след като видяла емоционалната среща между баща и син, изпълнена със сълзи.

"Много се радвам, че ме взе от Плевен. Почти 20 години го чаках. Дълго време... Първото нещо, което направих, когато го видях, е да го прегърна", разказа Павел.