Родители и учители на бунт срещу директора на училището в Ясен

"Tова не е училище, това е някаква психиатрия вътре", оплакаха се родителите

Родители и учители от плевенското село Ясен се вдигнаха на бунт срещу директора на местното основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. В сигнал до БНТ те твърдят, че Цветан Киринов упражнява системен психически и вербален тормоз над децата и част от преподавателите. Заради проблемите много от родителите вече са преместили децата си да учат в плевенски училища. Събира се и подписка за отстраняването на директора, която ще бъде изпратена до Регионалния инспекторат по образование в Плевен, образователното министерство и общината.

Недоволните родители твърдят, че в продължение на 6 години Киринов дискриминира и тормози децата и част от учителите.

"И аз съм свидетел, системно на зверски изказвания от негова страна – обиди към учителите, гръмогласно говорене, викане, обиждане. Влиза по време на учебния процес, влиза и обижда госпожите: „Ще ви съсипя, ще ви изгоня, ще ви убия. Вие мен не може да ме изгоните. Аз ще ви ликвидирам…, заяви Станчо Георгиев, родител.

"Учителки, тормозени – влизат в час и децата успокояват учителката вътре в часа, как ще водят тия хора този час. Не може да се проведе един учебен час.”, допълни Антон Михайлов.

В подписката си родителите се оплакват, че от началото на годината Цветан Киринов е принудил да напуснат трима преподаватели, между които и учител по история и география с 32-годишен стаж. На тяхно място директорът е назначил пенсионери.

Друг проблем, който посочват родителите, е поведението на ромски деца от село Дисевица, които редовно тормозели местните деца – бият ги, крадат им закуските, телефоните и парите, а директорът бездейства.

"Децата ни стоят заключени, защото други деца от Дисевица идват и нарушават часа. И госпожата е принудена да ги заключи, защото те влизат, викат, крещят. Просто е… това не е училище, това е някаква психиатрия вътре…",  сподели друг от родителите.

Преподавателите от училището не посмяха да коментират пред БНТ поведението на директора от страх, че може да ги уволни. Самият Киринов отказа коментар.

От Регионалния инспекторат по образование заявиха, че все още не са получили подписката на родителите. Началникът на инспектората обаче призна, че срещу Киринов има множество жалби и сигнали от предишни години.

"За констатираните пропуски са предприети законосъобразните мерки. Потърсена е дисциплинарна отговорност, както са и дадени предписания със задължителен характер. Освен това са информирани и други институции… От Държавна финансова инспекция сме уведомени, че е извършена проверка и още не е привършила административна преписка по издаване на наказателни постановления.”, заяви Албена Тотева, началник на РИО – Плевен: