Иван Звездев сред атракциите на "Банатски вкусотии 2015" в Асеново

Предстои Пети международен кулинарно-фолклорен фестивал

На 15 август на обновения площад пред читалището в Асеново, Община Никопол, ще се проведе Пети международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“ 2015. Организатори на културното събитие са Народно читалище „Петър Парчевич-1927“, Община Никопол и Кметство Асеново.

На фестивала ще се представят изложби–базари - „Банатски вкусотии“, с участието на представители от банатската общност и местни кулинари. Всички, подали заявка до 10 юли, могат да участват в „Традиционните храни на моето село“.

По време на фестивала доброволци в определени ранни часове на деня ще демонстрират приготвяне на някои местни традиционни храни с участието на известния кулинар Иван Звездев и приятелят на читалището от ПГТ Плевен – Янко Янков. Участниците ще могат да дегустират от тях. Освен това на обновения площад пред читалището присъстващите ще се любуват на автентични песни и танци и други атракциони.

Ще се проведат и състезания-конкурси, които за пета поредна година се оценяват от жури с председател Иван Звездев. Състезанията са - „Вече приготвям банатски вкусотии” - за смелчаците, които на място ще приготвят банатско ястие /варене или пържене/ - те ще се състезават за приза „Баш - майстор на банатско ястие”. „Аз приготвих банатски вкусотии” е за тези, които приготвят и донесат ястие за приза „Майстор на банатско ястие”. „Най-вкусно традиционно ястие“ и „Най-уникално традиционно ястие“ ще получат отличените на І, ІІ и ІІІ място. В категорията „Най-атрактивен щанд“ ще бъде отличен един победител, получаващ награда и грамота.

Във фестивала могат да участват всички читалища с традиционни храни от своето населено място и всички, които обичат да се веселят. Децата могат да участват след декларация и присъствие на родител. Условието за тази година е, че няма да бъдат приемани заявки от колективи, представящи се само с фолклор. За всички участници ще има грамоти, а за отличените и награди. Повече информация може да се открие на официалния уебсайт на община Никопол.