Отбелязваме Световния ден за борба с детския труд

Новините

12-06-2015, 08:00

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За шоколад без експлоатация на детски труд ще се борят в Европарламента

За наемането на работа на непълнолетни се изисква разрешение от Трудовата инспекция

Световният ден против детски труд се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международната организация на труда (МОТ). Целта е в този ден да се обърне специално внимание на проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца.

Всяка заплаха за семейството от икономически характер може да принуди децата да работят, за да запълнят липсите в семейния бюджет, смятат от МОТ. А данните на организацията за хората, които нямат достъп до адекватна социална закрила са шокиращи - 5 млрд. души или около 73% от населението на света.

Инструментите за социална закрила, които могат да помогнат за справяне с детския труд са: държавни програми за заетост, които осигуряват работа за възрастни; социално-здравна защита; обезщетения за майчинство; социална защита за хора с увреждания и за тези, които страдат от трудов травматизъм; сигурност на доходите в напреднала възраст и защита при безработица.

По закон за наемането на работа на непълнолетни се изисква задължително разрешение от регионалната дирекция „Инспекцията по труда”. Работният ден за тях е 7 часа. Децата не могат да работят повече от 5 дни в седмицата и след 20:00 ч. Забранено е да полагат и извънреден труд. Имат право на 26 дни платен годишен отпуск. Полагането на труд на лица, ненавършили 18 г. без разрешение от инспекцията се квалифицира като престъпление, затова за всяко установено нарушение задължително се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.