Разкриват 40 временни работни места в Червен бряг

Хората ще бъдат наемани за период от 4 месеца, а техен работодател ще бъде Областният управител на Плевен

200 временни работни места в населените места на Плевенска област одобри на заседанието си на 9 май Областната комисия по заетост. За Червен бряг и селищата от общината са разпределени 40 работни места. Назначените ще бъдат ангажирани с дейности, свързани с предприемане на превантивни мерки по бедствия и аварии. Хората ще бъдат наемани за период от 4 месеца, а техен работодател ще бъде Областният управител на Плевен, Ралица Добрева.

За Дирекция „Бюро по труда” Червен бряг е утвърдена квота от още 88 работни места по подадени вече заявки от реалния сектор. В момента се сключват договорите с работодателите, които ще са за срок от 4 месеца, като крайната дата за подписването им е 30 юни 2015 година. Паралелно с това Бюрото по труда в Червен бряг инициира информационна кампания във връзка със стартиралия нов прием по набиране на заявки от работодатели, за разкриване на свободни работни места по Схема „Младежка заетост".

На 10 май експерти от Дирекция „Бюро по труда” в Червен бряг направиха презентация на Проекта пред представители на бизнеса и разясниха условията и реда за кандидатстване. Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя осигурява възможности за стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи на възраст до 29 години. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя допълнително ще бъдат покрити неговите разходи за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца.

На този етап очакванията на бизнеса в Червен бряг са Бюрото по труда да бъде активната страна за осигуряване на младежите, желаещи да работят. ДБТ вече извършва селекция на регистрираните безработни младежи и се ангажира в информирането на одобрените лица за възможностите за включване в Проекта. Към момента има подадени 12 заявки от работодатели и два сключени договора, одобрени на ниво Агенция по заетостта.