Проф. д-р Славчо Томов: Роботизираната хирургия на първо четене е "скъпа хирургия"

Този вид хирургия трудно си пробива път, но България се развива в тази посока

Роботизираната хирургия трудно си пробива път, но България се развива в тази посока. Това каза в сутрешния блок на „Фокус“ ректорът на Медицински университет-Плевен проф. д-р Славчо Томов. Той бе избран за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия.

Проф. Томов уточни, че в България има три роботизирани системи като интересът на младите специалисти към такива иновативни методи е голям. „Роботизираната хирургия на първо четене е „скъпа хирургия“. Наистина директните разходи за една оперативна интервенция, разходите в операционната зала са високи, но всички резултати и данни показват, че общите разходи, касаещи възстановяването на пациента, по-бързото му интегриране в работна среда, в професионална среда, са много по-ниски“, уточни проф. Томов. Той е категоричен, че общите разходи при роботизираната хирургия са измерими с тези при една лапароскопска хирургия и са по-ниски от тези на отворената хирургия.

Проф. Славчо Томов каза още, че оценката на Европейската асоциация по роботизирана хирургия е признание за целия екип и за цялата гинекологична общност в България. Според него страната ни се налага на сцената на европейската роботизирана хирургия.