Област Плевен е под наблюдение заради предстоящи градушки

ИА „Борба с градушките” е в готовност да реагира

Област Плевен е под непрекъснато наблюдение заради предстоящи градушки, това заяви инж. Николай Николов, директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” в сутрешния блок на „Фокус”. Към момента метеорологичната обстановка е нормална, но към обяд се очаква градушната дейност да се активизира. Под наблюдение са още областите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

4000 противоградни ракети са в готовност за борба с градушките в страната. При необходимост ще бъдат взети и допълнителни ракети. При образуване на голямо количество облаци възможната реакция на екипите е до 5 минути.

"Минималната реакция, която технически е възможно да изпълним, е в рамките на около три до пет минути в зависимост от необходимостта от реакция, тъй като това зависи от градовата опасност на облака. Ние поддържаме непрекъснат контакт със службите на „Ръководство на въздушното движение“, Военновъздушни сили. Съответно би следвало да бъдат отклонени самолетните полети, но това е в рамките на около 30 мин.“, коментира инж. Николов. Той посъветва при лошо време хората първо да опазят живота си и този на децата, да се приберат на сигурно място, а не да бързат да защитят имуществото си.