Санкции до 5000 лв. за кметовете, неизпълнили програмите за по-чист въздух

Предлагат поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух

На последното си заседание Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С част от текстовете се транспонират изискванията на новото европейско законодателство, а с друга се въвеждат промени, свързани с общинските програми за намаляване нивата на замърсителите в районите с нарушено качество на въздуха.

Със законопроекта се създава правна възможност за прилагане на допълнителни мерки от страна на местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха. Въвеждат се също санкции за кметове и длъжностни лица при неизпълнение на задълженията по разработване и изпълнение на общинските програми за качество на въздуха. Определят се също редът и лицата, на които се налагат санкциите. Санкцията за кмет на община, който не разработи общинска програма в определения срок е до 5000 лв. На кмет на община или длъжностно лице, което не изпълни указанията на министъра на околната среда и водите при разработване на програмите ще бъде налагана глоба до 4000 лв., а при неизпълнение на задълженията по организиране изпълнението на мерките в общинските програми или оперативните планове – до 5000 лв.

Законопроектът цели изпълнение на мерки от Плана за действие за намаляване с 20 на сто на административната тежест от законодателство за периода 2012-2014 г., информират от пресцентъра на МОСВ.