Постигнато е съгласие с Европейската комисия за изпълнение на водния проект Плевен - Долна Митрополия

70 % от ресурса на новата ОП "Околна среда" е наличен за инвестиции във ВИК - сектора, заяви министър Василева

Чрез реализирането на проектите по новата Оперативна програма "Околна среда" подсигуряваме инфраструктура, която ще бъде използвана до 2050 година и след това, каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Бюджетът на новата оперативна програма е 3,5 млрд.лв. Сумата е същата като за периода 2007-2013 г. Така общият размер на инвестициите за по-чиста природа е 7 милиарда лева.

„Чрез реализирането на тези проекти гражданите ще получават качествени услуги, ще опазваме по-добре природните си дадености и ще подпомагаме българския бизнес“, каза Василева.

Основни приоритети в ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ са подобряването на ВиК инфраструктурата, екологосъобразното управление на отпадъците, качеството на атмосферния въздух и опазването на богатото биоразнообразие. Нови елементи са мерките за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища.

Над 2,3 млрд. лева (или близо 70% от ресурса на програмата) ще бъдат разходвани за разширяване и модернизация на ВиК инфраструктурата. Бенефициент за разработването на регионалните прединвестиционни проучвания и укрепването на капацитета в сектора ще е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

След активни преговори, беше постигнато съгласие с Европейската комисия за изпълнение на ранни и фазирани проекти (започнали в предходния програмен период, които ще продължат в новия ) с бенефициенти общините – преди изготвянето на регионални прединвестиционни проучвания, така че да не се спира инвестиционният процес и да се осигури равномерно разпределена във времето ангажираност на строителната индустрия.

Сред ранните са големите водни проекти на Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен-Долна Митрополия, както и готови за инвестиции в агломерации над 10 000 еквивалент жители, отговарящи на регионалния подход, които ще бъдат обект на преглед и одобрение от ДЖАСПЪРС, съобщават от МОСВ.