Повече слънчеви часове в първия летен ден

Плевен

22-06-2015, 08:54

Снимка:

Plevenutre.bg

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лятото пристига с дъжд и гръмотевици

Температурите до сряда ще се повишат, от четвъртък отново захлаждане и дъжд

Времето в първия летен ден ще бъде хладно за сезона. В сутрешните часове температурите в синоптичните станции са ниски - от 10 до 12° . На места облачността е и до значителна и на отделни места краткотрайно ще превалява.

Днес повече слънчеви часове ще има над западните райони от страната, докато над Централна и Източна България облачността ще е по-често значителна с възможност за превалявания. В Плевенска област ще бъде предимно слънчево, вятърът ще е слаб от северозапад. Максималните температури ще са между 19° и 24°.

Над планините облачността ще е променлива, често значителна и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра - около 8°.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, но само на отделни места по южното крайбрежие краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са 20° - 22°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Във вторник и сряда ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат и в сряда ще са около 29°. В четвъртък от север се очаква нова порция дъжд, а в петък и събота превалявания ще има в цялата страна, времето ще остане хладно.

Астрономическото лято настъпи вчера – 21 юни, в 19:38 минути. Днес Слънцето се движи над Тропика на Козирога. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене.