"Да раздвижим Плевен с велосипеди" ще се проведе на 28 юни

Мотото на инициативата, която е под патронажа на проф. д-р Димитър Стойков, е "Спорт срещу дрога"

Община Плевен организира "Да раздвижим Плевен с велосипеди" на 28 юни 2015 г. Поводът е 26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите. Мотото на инициативата, която преминава под патронажа на проф. д-р Димитър Стойков, кмет на Община Плевен е "Спорт срещу дрога".

"С този велопоход, ние плевенчани, искаме да предупредим младите хора и родителите, че употребата на наркотични вещества завладява все повече човешки души. Огромен ръст на зависимите от наркотични вещества бележи черната статистика у нас. В последните 10 години двойно повече българи употребяват марихуана и екстази. Драстично пада и възрастта на наркоманите - джойнт вече пушат и 14-годишни. Това сочат данните от изследването на Европейския център за мониторинг на наркотиците. Нашата страна е в топ 6 на държавите, в които има най-голям скок в броя на пушещите трева. Близо сме до държави като Германия, Финландия и Испания. В момента 8,3% от хората между 15 и 34 г. признават, че са пушили канабис за последната година", информират от местната администрация.

Сборният пункт за всички желаещи с велосипеди е площадът пред читалище "Съгласие" в Плевен от 10 часа. Маршрутът е читалище "Съгласие", велоялея, моста при Кайлъка. Всички участници ще получат награди.