Дядо изгоря с 4 бона след телефонна измама

Схемата "поръчани климатици" се появи и в Плевенско

На 21 юни 2015 година в 15.10 часа в РУМВР - Червен бряг по тел.112 е получен сигнал, че мъж от село Радомирци е измамен със сумата от 4000 лева, съобщават от плевенската полиция.

От извършените оперативни действия е установено, че около 12 часа 79-годишен е получил обаждане от мъжки глас на домашния си телефон, който оприличил на негов племенник, като му обяснил, че има нужда от пари за закупуване на климатици. Възрастният трябвало да се обади на мобилен телефон и около 12.10 часа и 13.00 часа, радомирчанинът е провел два разговора от личния си телефон и му отговорил мъж, който се представил като „Асен Асенов“. Уточнили сумата и след като 79-годишният обяснил, че няма възможност да се отдалечи от дома си, "Асенов" му предложил да изпрати до тях човек, който ще вземе парите.

За времето от 13.40 часа до 14 часа възрастният е предал сумата от 4 000 лева / 5 банкноти с номинал от 100 лева и 70 броя банкноти с номинал от 50 лева/ на непознато лице на улицата в близост до къщата си. Уведомен е районен прокурор в РП-Ч.бряг. Образувана е полицейска проверка по чл.209, ал.1 от НК.

Проверка на Plevenutre.bg показа, че случаи със схемата "поръчани климатици" са засечени от полицията през последните месеци и на други места из страната. По същия начин са били изиграни възрастни хора от Варна, Стара Загора, Благоевград, Търново и др.