Кои летни гадини са опасни за здравето

Пъстрото и разнообразно животинско царство обича не по-малко лятото от нас

С настъпването на летния сезон желанието ни за прекарване навън сред природата се увеличава с бързо темпо, а идеята за почивни дни ни връхлита като морски бриз. Нуждата да се докоснем до природата обаче крие някои опасности за нашето здраве. Освен хората, не трябва да забравяме, че и някои от животните се любуват на слънчевите лъчи, а когато влезем на тяхна територия може да си навлечем неприятен контакт. Тъй като пъстрото и разнообразно животинско царство обича не по-малко лятото от нас, ще изброим част от летните „напасти“ и „гадинки“, които могат да ни обезпокоят насладата от почивката.

Комари! Наглите кръвопийци са напаст номер 1 за човека. Не виреят единствено на Антарктика, така че може да ги срещнете навсякъде и по всяко горещо време. Обитават най-често застояли води и блата, но това не пречи да се предвижват на рояци и в града, точно пред вашия дом. Всеизвестно е, че само женските от тях пият кръв, която подпомага развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. Техни естествени врагове са водните кончета, които се хранят с тях. Комарите могат да пренесат причинители на редица опасни заразни заболявания като малария, западнонилска треска, денге, жълта треска и много други.

Ципокрили – мухи, оси, пчели! Жуженето им се чува още от далеч и те вероятно са се запътили към вас. Любопитството на мухите – лятна напаст номер 2 – ги прави неудържими досадници, пълзящи по всички одушевени и неодушевени предмети. Въпреки че родината им е Африка, домашната муха е най-често срещаната в къщите по целия свят и е един от най-широко разпространените видове. Тя е вредител, който може да бъде механичен вектор на причинители на болести. Освен в жегите може да вирее и на температури до -30 градуса, като забавя своя метаболизъм. След размразяване – възвръща своите жизнени функции. ДА, тя е вечна…

Докато мухата ти лази не само по тялото, но и по нервите, то семейството на пчелите и осите са с друга организация. Пчелите са насекоми, участващи активно в опрашването на растенията и затова сме им по-малко интересни. Когато навлезем в тяхна територия обаче започват да не ни харесват. Тъй като в едно гнездо могат да съжителстват до 80 000 пчели, горко ни, ако не сме професионални пчелари и попаднем сред тях. Забиват си безмилостно острото жило, оставяйки ни неприятна болка, придружена с подуване и понякога отток. Ако сте от алергичните обаче, едно ужилване може да стане и фатално, ако не се вземат навреме мерки. Въпреки че пчелите наброяват над 20 хиляди вида и вероятно съществуват нови неописани за науката видове, не трябва да забравяме, че са пред евентуално изчезване, което ще доведе до страшни последици за майката земя. Затова заслужават нашето уважение, но за техните роднини – осите, ще си го спестим. Ципокрилите са прародител на медоносната пчела. Лошата репутация на осите идва основно от уменията им да жилят. Те са болезнени и опасни при наличие на алергия към отровата им. Подобно на стършелите, осите не умират при жилене. Те често са агресивни ако са нападнати, а с изваждане на жилото могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, консумиращи насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец. През юли и август всяка година се забелязва нарастване броя на хората, ухапани от насекоми, защото през летните месеци активността на пчелите и осите се увеличава. На пазара има достатъчно много репеленти срещу ухапване от насекоми. Има различни средства за намазване, предлагат се и гривни срещу насекоми, които са достатъчно ефикасни. Всички тези продукти могат спокойно да се използват като превантивна мярка.

Кърлежи! Лятна гадина номер 3! Никой не ги обича, защото са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести. Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв.

Змии! Опасните влечуги обичат слънцето повече и от вас, тъй като са студенокръвни и имат животоспасяваща нужда да се препичат под жарките лъчи. Съвременните змии са разпространени на почти всички континенти, с изключение на Антарктика и някои отдалечени острови. Това ги прави основна лятна напаст, намираща се в близост до хората (или вашия излет сред природата). Обикновено ние не сме им плячка, но сблъскаме ли се с безкракото влечуго, по-добре много да внимаваме. Подозрителността на човека към змиите, породена още от древни времена, се е запазила и до днес. Змията обикновено се асоциира с отрова и смърт, но това е погрешно. От около 2600 вида змии само 400 са отровни. В България отровните видове са 6 - пепелянката, усойницата, остромуцунестата усойница, каменарката, котешката змия и вдлъбнаточелият смок. При последните две отровните зъби се намират навътре в устата и с тях могат да ухапят само дребни животни като гущери, които са основната храна на тези два вида или мишки. Някои от неотровните змии в България са: змия-червейница, пясъчна боа (пясъчница, турска боа), голям стрелец, тънък стрелец (стрелушка),черноврата стрелушка, смок-мишкар, ивичест смок (кощерица) и пъстър смок, леопардов смок, медянка, жълтоуха водна змия и сива водна змия.