Пакистанска инвестиция в Кнежа за 28 млн. евро!

Текстилен завод ще разкрие над 5000 работни места

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за развитие на малките и средните предприятия в Ислямска Република Пакистан ще си сътрудничат. Изпълнителният директор на българската институция Мариета Захариева подписа споразумение с Омар Хамид Кхан, заместник-секретар на Департамента по икономическите въпроси на Пакистан. Двете агенции ще си обменят информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиции и икономическо сътрудничество, съобщи ИАНМСП.

Страните взаимно ще си предлагат и представят възможности или партньори за търговия и инвестиционно сътрудничество. Агенциите ще насърчават и подпомагат предприятията, особено МСП от техните държави да установяват и поддържат различни форми на сътрудничество със съответни партньори от другата държава. Те ще организират семинари, търговски панаири, изложби и други промоционални дейности за засилване на обмена и сътрудничеството.

В сектора вече се работи, като пакистански инвеститор е регистрирал компания у нас – „Аванстар България”. Тя изгражда текстилен завод в град Кнежа. Инвестицията е за 28 млн. евро, като проектът е в процес на реализация. В завода ще бъдат разкрити над 5000 работни места. По информация на Plevenutre.bg ще се произвеждат спортни облекла, кожени изделия и други дрехи.

От страна на Пакистан има интерес към българските храни и селскостопанска продукция. Компании искат да произвеждат българско кисело мляко. Освен това възможности има в областта на електрониката и електротехниката. Пакистан пък може да ни предложи ориз и продукция от химическата индустрия.