Нагли телефонни измамници преметнаха жени от Плевен и Коиловци, взеха им близо 6 бона

Два случая са регистрани през вчерашния ден

Полицията отново напомня гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи. Образувани са досъдебни производства за престъпления по чл. 209, ал.1 от НК и се провеждат активни мероприятия по установяване на извършителите на телефонни измами.

На 23 юни 2015 година в 12.30 часа е подаден сигнал в УП - Славяново от 57-годишен от село Коиловци, че около 10.30 часа майка му – 80-годишна, е получила обаждане на домашния си телефон в село Коиловци. Непознат е съобщил, че има колет - задържан на митницата, за който е необходимо да заплати сумата от 3 600 лв., за да бъде освободен и предаден. В колета имало пари и лекарства жената е заявила, че няма толкова пари, но може да събере около 1500 лв. След уговорка с нея, че ще и бъде пратен куриер да вземе парите, тя отива на бензиностанцията в селото и около 11.30 часа е предала сумата от 1500 лв на непознат, който след това се отдалечава пеша в съседна уличка. Местопроишествието е посетено от полицейски служители. Уведомен е дежурен прокурор. Работа по случая продължава разследващ полицай.

На 23 юни 2015 година в 01 РУП Плевен е получен сигнал от 61-годишна плевенчанка, за това, че същия ден около 10.10 часа на мобилния си телефон, към който е пренасочен и стационнарния и телефон е получила обаждане от непознато за нея лице, представило се за лекар. Заявил е, че в кардиологията е избухнала газова инсталация, в следствие на която дъщеря и е получила 70% изгаряния по тялото, изгубила е крак и ухо. За лечението и е необходимо да бъде транспортирана в Германия. 61-годишната изтегля от личната си спестовна сметка парична сума от 4100 лв. Впоследствие ги оставя до кофа за смет на улица "Брайла" в близост до улица "10 декември". Уведомен е прокурор. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК продължава работа.