Фейсбук ще ни разпознава без наша снимка

Точността на новия алгоритъм е 83% и е с цел улесняване степента на разпознаване

Фейсбук тества нов алгоритъм, който ще има възможност да припознае лика ви сред снимки, дори и да няма ваша сред тях. Алгоритъмът е разработен от отдела за изкуствен интелект във фейсбук с ръководител Ян Ли Чан. Той ще ви разпознае, без да има ваша снимка, чрез останалите символи, които имат способността да идентифицират една личност. Тези символи включват вашата прическа, дреха, форма на фигурата ви, поза - т.е. движението на тялото ви. Това извести в статията си Smartportal, цитирано от БГНЕС.

"Има много символи, които използваме. Хората имат характерни аспекти дори и когато се наблюдават от странична гледна точка. Например много лесно може да разпознаете Марк Зукърбърг, защото той винаги носи сива тениска", обяснява Ян Ли Чан за New Scientist. По време на тестването алгоритъмът е бил използван в над 40 000 публични снимки на Flickr, който включва снимки с ясно изображение, както и такива, където лицата не са показани. Точността в разпознаването е 83%, което може да се каже, че е сравнително добра.

Целта е да се улесни степента на разпознаване при споделянето на голям брой снимки с различни личности на тях. Очаква се тази технология да бъде полезна за определени апликации на компанията. На този етап тази апликацията не е достъпна до европейските потребители именно заради подобни технологии, които се смятат, че застрашават личния живот на хората.