Схемата с климатиците работи: Измамиха баба от Плевен с 600 лева

Полицията отново напомня на гражданите да не дават пари на непознати

Полицията отново напомня на гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи. Образувани са досъдебни производства за престъпления по чл. 209, ал.1 от НК и се провеждат активни мероприятия по установяване на извършители на телефонни измами.

На 24 юни 2015 година в Първо РУ МВР - Плевен се е явила 74-годишна плевенчанка, която е заявила, че на 23 юни 2015 година около 12:00 часа на домашния си телефон е получила телефонно обаждане от мъж, представил се за нейн роднина - племенник на име "Венци" от град Варна. Обяснил, че е необходимо, спешно да му отслужи със сумата от 600 лв., тъй като ще закупува климатик и трябва да предаде парите на сигурен човек, който е работник към магазина и ще дойде по- късно пред жилищния блок. Около 14:30 часа 74-годишната е предала 600 лева на непознат. Полицията е установила, че тъжителката няма племениик и изяснява случая. Продължава работа разследващ полицай.

Преди няколко дни по същия начин бе измамен и дядо от село Радомирци. Проверка на Plevenutre.bg пък показа, че случаи със схемата "поръчани климатици" са засечени от полицията през последните месеци и на други места из страната. По същия начин са били изиграни възрастни хора от Варна, Стара Загора, Благоевград, Търново и др.