Празнично настроение завладя Червен бряг

Официалният празник на града ще завърши с тържествен концерт

Червен бряг отбелязва тържествено своя празник днес. Празничната програма стартира с тържествена сесия на Общински съвет с участието на бивши и настоящи кметове, съветници и председатели.

По-късно от 18:30ч. ще започне концертна програма на площада, където гостите и жители на града ще могат да усетят празничното настроение. На сцената ще се изявят Детски танцов състав „Калилките“ при Център за работа с деца към Община Червен бряг, Певческа група „Росна китка“, солови изпълнения на Памела Пламенова и Станислав Радославов и народния певец Христо Косашки.

Ежегодно червенобрежани не пропускат да отбележат и панаира на града, който се провежда в началото на месец септември. Тогава в рамките на 3 дни малки и големи се забавляват с разнообразни културни, музикални и спортни събития.

Градът е създаден през 1899 г. от Иво Попович и Марко Ненков и се оформя като железопътен и шосеен възел и оживен пазар за зърнени храни, домашни животни, пашкули и други земеделски произведения. Град Червен бряг носи името на село Червен бряг, намиращо се на 3 км от града (днес 5-и Квартал — Източна зона). Червен бряг означава „бряг с червеникава глина“. С Указ №402 по доклада на министър-председателя Андрей Ляпчев от 26 юни 1929 г. гара Червен бряг се преименува в град Червен бряг.