Днес празнуваме Петровден

Новините

29-06-2015, 08:00

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Брежани празнува на връх Петровден

Именици са: Петър, Петра, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен

Петровден е празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. Чества се на 29 юни както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

Според народа свети Петър е един от петимата братя юнаци, които си разпределили света, т.е небето и земята. Както е известно, на свети Петър се паднали ключовете от райските врати.

Една легенда разказва, че около Петровден свети Илия слязъл при хората да им съобщи, че Господ ще им даде всичко, каквото поискат. Тогава те се зарадвали и разшетали да нагостят светията. Тъй като било лятно време се засуетили жените какво да сложат на трапезата и една от тях откъснала малко ябълки и сливи. Като пристигнал светецът ги благословил на тоя ден да се ядат ранозрели ябълки и сливи. Така от тази легенда останали петровките ябълки и ранозрелите круши, сливи, вишни, череши, които се раздавали за здраве.

Петровите пости се отгоявали със заколено „петровско“ пиле. То било задължителна част от празничната трапеза, на която трябвало да има още прясна пита, баница, прясно сирене и за пръв път за годината се приготвяло тиквеник. По места се правят и обречени курбани за здраве.

Днес може да се работи до обяд, защото според поверието сам свети Петър видял с какви мъки жънат хората и сам хванал сърпа да им помага.