Служителка от ДФ "Земеделие", взела 1500 лева подкуп, иска милост от съда

35-годишната жена бе пипната с рушвета при акция след сигнал от изнудван фермер

Дело за получени 1500 лева подкуп от служителка във Фонд "Земеделие" в Плевен, тръгва отново днес във Великотърновския апелативен съд. 35-годишната жена бе пипната с рушвета при специализирана полицейска акция на 2 август 2013 г. след сигнал от изнудван фермер. Окръжният съд в града на Панорамата й даде 3 години условно и наложи 5000 лв. глоба в полза на държавата.

Припомняме, че бившата старши експертка в Регионалната разплащателна агенция приела сумата от одобрен кандидат по Мярка 112 по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Според държавното обвинение тя е нарушила службата си, като през месец март 2013 г. е изготвила документи, свързани с Анекс към договора. Рушветът бил, за да се избегнат проблеми при проверките на Разплащателната агенция на проекта, финансиран от фонд "Земеделие".

Магистратите я признаха за виновна за престъплението и я наказаха още със забрана да бъде държавен служител за срок от 5 години. От "24 часа" отбелязват, че защитата на подсъдимата е внесла жалба на втора инстанция.