Отложиха с месец поскъпването на тока

Енергийният регулатор отложи с месец новите цени

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение да удължи ценовия период на дружествата в сектор "Електроенергетика" до 31 юли, се казва в съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Очакваше се членовете на комисията да обсъдят темата утре - 30 юни.

Времето от един месец според КЕВР трябва да се използва от органите на изпълнителната и законодателната власт за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия, се посочва още в съобщението.

Месечната отсрочка стана възможна след като Народното събрание промени текст от Закона за енергетиката и разреши на регулатора да промени продължителността на регулаторния период и вместо на 1 юли новите цени да влязат в сила от 1 август. Междувременно правителството се ангажира да ореже излишните разходи на държавните дружества в електроенергетиката, пише "Дневник". Освен това в близките дни трябва да влезе в сила и новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, която да определи таксите за различните компании и за домакинствата по-справедливо.

КЕВР се надява, че при новите условия досегашните разчети - за поскъпване на тока за гражданите средно с около 2 на сто и за бизнеса с между 4 и 20 на сто, ще са неактуални и ще може да се постигне по-приемлива цена.