Цигански терор в Пелишат стресира хората!

Хората нощем спят трудно, защото се притесняват за животните и покъщнината си

Поредното плевенско село се обърна за помощ към медиите, а причината е добре позната - цигански терор. След Мечка, Коиловци, Николаево и Чомаковци дойде ред и на Пелишат. Хората там са докарани до ръба на отчаянието заради циганските набези. Това стана ясно от репортажа в сутрешния блок на Нова тв.

В село Пелишат някои от домовете на хората са обирани по 5-6 пъти. Крадците влизат при възрастните хора през нощта и вземат каквото намерят, а потърпевшите обвиняват новозаселилите се роми.

Домът на семейство Мирчеви е ограбван пет пъти. Във вторник сутринта семейството с ужас разбрало, че е станало жертва на още една кражба. Наглите крадци упоили кучето, за да не лае, и необезпокоявани разграбили къщата. "Разбили са катинара, Взели са две газови бутилки. Всичко от рода на медта е изнесено - казан за ракия, пръскачки...", разказа Цветана Мирчева.

В селото почти няма къща, която да е пощадена от крадците. Хората разказват, че нощем спят трудно, защото се притесняват за животните и покъщнината си.

"50 кокошки и 15 пуйки - взеха всички до една. Влезнаха в мазата, взеха каквото можаха. На сина ми отмъкнаха ловджийския костюм от закачалката", проплака и баба Роска от селото.

"5-6 пъти влизаха у нас. Последният път ми бяха разбили гаража. Преса за 1000 лева, ракета, дрелка, електрожен, кабели... Всичко взеха. Страх ни е, ако влязат у нас, за да търсят пари. А ние нямаме и ще ни убият", сподели и бай Ангел.

Някои от потърпевшите са готови да стигнат до саморазправа, ако полицията скоро не вземе мерки.

За кражбите в селото хората обвиняват няколко семейства роми, които са се заселили през последните години. "Откакто подемските цигани дойдоха в Пелишат, унищожиха селото. И никой нищо не им прави", обобщиха жителите.

От Нова тв не успяли да се свържат с кмета на Пелишат. От полицията пък са обяснили, че сериозен проблем с престъпността в селото няма, тъй като от началото на годината са регистрирани едва шест кражби. Две от тях са прекратени по маловажност, защото откраднатите предмети са на стойност, по-малка от 360 лева.