Днес е Световният ден на НЛО

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г.

Световният ден на Неидентифицираните летящи обекти (НЛО) се чества от 2001 г. насам. Тогава Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за честването му. Днес се отбелязва и годишнината от инцидента в Розуел, САЩ през 1947, където е намерено катастрофирало НЛО.

Историята е запазила писмени свидетелства, фолклорни разкази и художествени изображения за необичайни въздушни феномени още от древността. Много от тези случаи могат да бъдат обяснени с обичайни природни явления, познати или непознати за тогавашния наблюдател, като комети, ярки метеори, една или повече от петте планети видими с невъоръжено око, съединения на две планети, кълбовидни мълнии, миражи и други метерологични явления. Съществува малък брой случаи, които все още не намират рационално обяснение. Могат да се намерят множество примери за такива необяснени случаи. Съобщения за тях има от средата на XIX в. до началото на XX в.

В Модерната ера, преди да прекъснат процедурата по откриване на достатъчно доказателства, факти и улики, се работило по разследването на съобщения за НЛО. След войната американският бизнесмен Кенет Арнолд съобщава, че на 24 юни 1947, докато летял с частния си самолет, видял девет ярки обекта да летят с “невероятна скорост”. След случката с Арнолд се появяват хиляди съобщения за НЛО, повечето от тях - в САЩ. Следващите няколко дни американските вестници са изпълнени със съобщения за НЛО, като най-значителното от тях е произшествието в Розуел, за който се твърди, че НЛО се е разбило в пустинята. На 9 юли Военновъздушните сили на САЩ и ФБР започват разследване на съобщенията. Три седмици по-късно те правят заключение, че не всички съобщения са измислени или представляват някакъв естествен феномен, някои са наистина необясними. По-късно Военновъздушните сили на САЩ слага край на официалното разследване на НЛО от ВВС през 1970 г.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от писателя Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това. Подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.