Училищни директори от Плевенско отиват на образователен семинар в САЩ

Представителките от Белене и Бохот ще обменят опит с американски колеги

15 училищни директори от цялата страна ще заминат на десетдневно професионално обучение в Ню Йорк през месец ноември. Пътуването е организирано от Фондация „Америка за България” и е част от селективната програма „Академия за училищни лидери“. Българските училищни лидери ще имат възможност да посетят местни училища и да обменят опит с американски колеги. Избраните участници за американския компонент от Плевенска област са: Румяна Богданова, ОУ „Васил Левски” от Белене и Теменужка Маринова, ОУ „Антон Страшимиров“ от Бохот.

Специално разработената за България програма се фокусира върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение.

В резултат на осемдневния семинар, който се проведе през месец април, всички участници разработиха иновационни планове за развитие на своите училища в сътрудничество със специалистите от Колежа Банк Стрийт. На базата на плановете за развитие, обучителите определиха 15 участници, които да продължат обучението си в Ню Йорк през есента.