Зоополицията вече е факт!

Насилниците на животни вече не са в безопасност

Приет е законът, с който се създава зоополиция в България. Това обявиха пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, евродепутатът Емил Радев и представители на фондация „Четири лапи”, които са сред инициаторите на кампанията. Те дадоха различни примери с жестокост над животни, които досега са оставали без последици.

"Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много по-бързо и по-организирано, за да може онези, които убиват и тормозят животни - а това често става пред деца, на детски площадки, да понесат отговорност. Знаем, че имаше в последно време много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, военен застреля домашно куче във Варна. Хиляди сигнали получаваме. И искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора", каза Емил Радев от ГЕРБ.

"Нека насилниците на животни знаят, че вече няма да бъдат ненаказани”, заяви Цвета Караянчева.

Законовите промени вече са гласувани. Предстои организационна дейност, която да позволи на новата структура да заработи.