МВР: Плевен е сред градовете с потенциал за етнически конфликт

Обмислят назначаването на инспектори към полицията от ромски произход

Министерството на вътрешните работи ще бори битовата престъпност с камери, но няма капацитета само да изгражда видеонаблюдение. Това заяви министър Румяна Бъчварова по време на изслушване в Народното събрание. Тя коментира предприетите мерки за борба с престъпността и овладяване на напрежението в местата с концентрирано ромско население.

По думите й анализът, който е изготвен в МВР около събитията в Гърмен, сочи, че 8 български града са критични точки с потенциал за бъдещи етнически конфликти. По въпроса с напрежението в районите със смесено население, Бъчварова разкри, че потенциал за етническо напрежение заради високата ромска престъпност има в следните градове: Видин, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Добрич, Плевен, Враца и Монтана, като най-висока е във Видин и Сливен.

С малки изключения, според анализа на вътрешното министерство, всички точки , които са потенциални огнища за междуетнически конфликти, не се отличават с висока ромска престъпност.

„Може би единственото изключение са Бяла Слатина, Козлодуй, Мечка. Всички останали потенциално критични точки са в зона, в която няма висока ромска престъпност", заяви Бъчварова.

Друга мярка, на която вътрешният министър възлага надежда за справяне с напрежението в местата със смесено население, е назначаването на инспектори към полицията от ромски произход. Имало обаче проблем с подбора на хора, които да нямат криминални регистрации. Затова тази идея щяла да се развива в бъдеще.